تاریخچه اولین وام در ایران
جالب است بدانید نخستین وام در تاریخ ایران در سال ۱۲۶۵ شمسی، توسط تجارتخانه جمشیدیان ثبت شد. ارباب جمشید که در آن زمان به عنوان تاجر منسوجات شناخته میشد، موسس این تجارتخانه بود. تجارتخانهی جمشیدیان وامهای بانکی کوتاهمدت و بلندمدت را به متقاضیان اختصاص میداد و رونق خوبی هم داشت اما سرانجام به دلیل ناتوانی در پرداخت به موقع وام سنگین دریافت شده از دو بانک شاهی و استقراضی، و عدم تمدید مهلت پرداخت از سوی این بانکها، این تجارتخانه نابود شد.
تاریخچهی بانک شاهی
در سال ۱۲۶۷ شمسی، بانک شاهی به دستور ملکه بریتانیا به دلیل وام بانکیای که انگلستان به ناصرالدین شاه داده بود، در تهران تاسیس شد. در واقع امتیاز بانک شاهی به عنوان وثیقه از ناصرالدین شاه دریافت شد؛ بعد از ارباب جمشیدیان، ناصرالدین شاه به عنوان دومین وام گیرندهی بزرگ، شناخته میشود. سود وامهای بانک شاهی بین ۵ تا ۹ درصد بود.
همچنین میرزا ابوالقاسم ناصرالملک، وزیر مالیه مظفرالدین شاه، در سال ۱۲۸۵ شمسی درخواست وام کرد که در نهایت پاسخ مثبتی نگرفت.
وام بانکی به چه افرادی پرداخت میشد؟
در گذشته ساز و کار وامها بیشتر در اختیار دولتمردان و سران حکومت بود. در سال ۱۳۰۵ بانکی با عنوان “بانک کارگشایی” تاسیس شد که برای اولین باز اساس کار آن دادن وام به مردم عادی، در قبال گرفتن اموال منقول شهروندان بود.
پس از آن نیز بانک کارگشایی در سال ۱۳۱۸ شکلی از قرضالحسنه را در تاریخ وام بانکی ایران راهاندازی کرد.
دریافت تسهیلات و اعتبار خرید کالا از نسیبا
امروزه دیگر میتوانید حتی بدون رفتن به بانک، از طریق نسیبا تسهیلات دریافت کنید و کالای مورد نیاز خود در هر زمینهای را خریداری نمایید.